Alternatívy cukru sú často kritizované. Môžu vám však pomôcť kontrolovať svoje chute a kalórie. Tu je pravda o niektorých sladidlách .. Naozaj škodia tak , ako sa uvádza v rôznych zdrojoch?

Sladidlá nie sú také nezdravé, ako by sa mohlo zdať. Často nemajú žiadne kalórie alebo majú nízku hladinu kalórií. Môžu stabilizovať hladinu glukózy v krvi a zároveň prispieť k energetickému príjmu.

Pokiaľ sa dá, cukor by sme mali nahradiť. Cukor poškodzuje naše zuby a pretože zvykne sladko ochutiť naše jedlo, mnohých z nás to môže zlákať, aby sme jedli sladké jedlá v nadmernom množstve.

Okrem toho, že sa z cukru priberá, môže prispievať aj k zvýšenému riziku kardiovaskulárnych chorôb. Je všobecne známe, že konzumácia stravy s vysokým obsahom cukrov a tukov môže zhoršiť prírastku hmotnosti a súvisiace zdravotné podmienky, ako je napríklad cukrovka 2. typu.

Čím nahradiť cukor?

SUKRALÓZA

Umelé sladidlo vyrobené zo sacharózy je asi 600-krát sladšie ako klasický cukor, takže ho potrebujete len v malom množstve a menšie množstvo znamená menej kalórií. Je obľúbený v pečení, pretože je tepelne stabilný – zatiaľ čo mnoho ďalších umelých sladidiel stráca chuť pri vysokých teplotách. To znamená, že na výrobu niečoho chutného ho nepotrebujete.

ASPARTÁM 

Toto bežné sladidlo, ktoré je asi 200-krát sladšie ako cukor, obsahujú rôzne potravinárske výrobky, vrátane niektorých BCAA nápojov. Napriek informáciam, ktoré tvrdia, že zvyšuje riziko rakoviny, epidemiologické štúdie nepreukázali nijakú súvislosť.

SACHARÍN

Toto sladidlo s nulovým obsahom kalórií, ktoré existuje už celé desaťročia, je 200 až 700-krát sladšie ako klasický cukor. Nájdeme ho takmer vo všetkom – od liekov až po potraviny.

XYLITOL

Tento prírodný polyol, ktorý je odvodený z rastlín ako bobule, huby, brezová kôra či kukuričné šupky, sa používa ako alternatíva cukru, pretože má dve tretiny kalórií z cukru. Keďže sa však dobre neabsorbuje, pri konzumácii vo veľkom množstve môže mať laxatívny účinok.

STÉVIA 

Toto novodobé sladidlo je vyrobené z listov Stevia rebaudiana, byliny, ktorá rastie v Južnej Amerike. Je 300-krát sladší ako klasický cukor, ale napriek tomu má nulový obsah kalórií. Nemusíte ho používať vo veľkom množstve, a nemá žiadny vplyv na hladinu cukru v krvi.