Určite ste postretli recept, ktorý obletel celým internetom s feta syrom. Okrem tohto receptu existuje množstvo ďalších chutných receptov, ktoré si môžete pripraviť rýchlo a jednoducho aj vy doma. Vyskúšajte tieto zdravé a pestré varianty receptov.

Výhody feta syra

Feta syr je pôvodom z Grécka a je vyrábaný z ovčieho mlieka alebo kombináciou ovčieho a kozieho mlieka, ktoré však nesmie presahovať viac ako 30 %. Má výraznú slanú a orieškovú chuť. Je pevný na dotyk, ale v ústach sa príjemne rozpadá. Je zdravou voľbou, pretože neobsahuje veľa tuku, teda nemá toľko kalórií ako ostatné tučné syry. Jeho výhodou je to, že obsahuje veľa vápnika a fosforu, preto je dobrý na kosti. Obsahuje tiež vitamín B, prospešné mastné kyseliny a keďže obsahuje probiotiká, je vhodný na podporu imunitného systému a zdravie čriev. Čo je jeho nevýhodou je to, že je to nepasterizovaný syr, a teda nie je vhodný pre tehotné ženy a samozrejme pre tých, ktorí majú intoleranciu na laktózu. Je výbornou surovinou vhodnou do šalátov, omáčok, ale tiež je možné ho použiť vo všetkých jedlách od predjedál až po dezerty.

feta syr s olivami

Melónový šalát s feta syrom

Tento šalát je skvelým variantom obeda počas letných teplých dní. Na prípravu šalátu budeme potrebovať len vychladený melón, vychladenú uhorku, feta syr, cibuľu, limetkovú šťavu, korenie, čerstvý koriander a chilli.

Návod na prípravu: Cibuľu olúpeme a nakrájame na tenké polovičné kolieska. Uhorku umyjeme a nakrájame aj so šupkou na malé kocky. Melón si vyrežeme pomocou vykrajovačky na melón na malé guľôčky a chilli nakrájame na drobno. Všetky ingrediencie vložíme do misky. Pokvapkáme limetkovou šťavou, pridáme trochu soli (na soľ pozor, feta syr je veľmi slaný), feta syr, ktorý namrvíme a koriander. Všetko spolu zľahka premiešame. Na dochutenie môžeme pridať javorový sirup a dyňové semiačka. Šalát sa podáva vychladený.

melonovy salat s feta syrom

Cestoviny s feta syrom a cherry paradajkami

Patríte k tým, ktorí tento recept ešte stále nevyskúšali? Na prípravu tohto hitu budeme potrebovať len feta syr, cherry paradajky, cestoviny, olivový olej, bylinky a cesnak.

Návod na prípravu: Do menšej zapekacej misy alebo pekáča si poskladáme umyté celé cherry paradajky, ktoré pokvapkáme olivovým olejom, pridáme soľ, oregano a môžeme aj nasekaný cesnak. Do stredu misy vložíme celý feta syr, ktorý tiež môžeme pokvapkať olejom. Dáme do trúby piecť na 180°C, aspoň na 30 minút. Medzitým si uvaríme cestoviny, najlepšie penne, ale pokojne môžete dať také, aké máte najradšej. Po 30 minútach zapekaciu misu vyberieme, syr pomrvíme a niektoré cherry paradajky popučíme. Do tejto zmesi pridáme uvarené cestoviny, ktoré dobré premiešame, aby sa nám omáčka dostala všade. Podávame s lístkom čerstvej bazalky.

cestoviny s feta syrom a cherry

Kuracie prsia plnené so sušenými paradajkami, feta syrom a špenátom

Tak tento recept je stvorený na nedeľný obed pre mäsožravcov. Budeme potrebovať kuracie prsia, korenie, feta syr, špenát, sušené paradajky, olivový olej a mozzarellu. Môžeme podávať s kuskusom, ryžou alebo len chlebom.


Návod na prípravu:
Kuracie prsia ochutíme soľou a korením a pokvapkáme olivovým olejom. Kuracie prsia narežeme ako na kapsu, ktorú naplníme sušenými paradajkami, feta syrom, mozzarellou a lístkami špenátu. Kapsu uzavrieme a napicháme špáradlami, aby sa kapsa neotvorila. Takéto kapsy sprudka opečieme na panvici, aby sa zatiahli, a potom buď zľahka opekáme na panvici alebo vložíme do trúby a pečieme pri 190°C, kým sa mäso neupečie.

kuracie maso s feta syromSlaný koláč s feta syrom z lístkového cesta

Ako ľahkú alternatívu večere si môžete pripraviť aj tento koláč z lístkového cesta. Na prípravu budeme potrebovať len lístkové cesto, špenát, ryžu, feta syr, vajíčko, korenie, cibuľu a olivový olej.

Návod na prípravu: Cibuľu si nakrájame na malé kúsky a speníme na oleji. Pridáme čerstvý špenát, umytú odkvapkanú ryžu, soľ a feta syr. Zmes zalejeme vodou a necháme podusiť, kým ryža zmäkne. Na chuť môžeme pridať kôpor a petržlenovú vňať. Lístkové cesto si rozvaľkáme a dáme na neho udusenú zmes. Prikryjeme druhou vrstvou lístkového cesta a cesta zatlačíme, aby plnka nevytiekla. Povrch cesta popicháme vidličkou a potrieme vajíčkom. Slaný koláč pečieme pri 180°C aspoň 35 minút. Koláč vyberieme až keď je cesto zlatisté. Podávame vychladený.

spenatovy kolac s feta syrom

Feta syr je skvelý v kombinácii so špenátom, cherry paradajkami, olivami, olivovým olejom a bielym vínom.