Poznáte ten pocit, keď po štedrovečernej večeri ležíte na gauči, odfukujete a nič sa vám už z toľkého prejedania nechce? Poďme si spoločne ukázať fit recepty, po ktorých sa takto cítiť nebudete a ešte vám ostane miesto aj na koláčik.

1. Lososová nátierka s cottage cheese

Patríte do skupiny, ktorá dodržiava celodenný pôst, prípadne začne ráno ľahkými raňajkami a do večere nič nekonzumuje? Aby ste sa cítili dlhšie sýty a pritom dostali dostatočné množstvo bielkovín, tukov, sacharidov, môžete vyskúšať túto jednoduchú nátierku, ktorú urobíte len z 3 surovín. Okrem toho sa ryby považujú za dobrú nemäsitú alternatívu, takže ak dodržiavať aj túto tradíciu, potom je táto nátierka práve pre vás.

Budete potrebovať len:

  • 200 g cottage cheese
  • 170 g lososové filety v olivovom oleji
  • 2 strúčiky cesnaku

Návod na prípravu: Cesnak očistíme a najemno pretlačíme. V menšej miske si zmiešame cottage cheese zbavený tekutého nálevu, lososové filety zbavené oleja a pretlačený cesnak. Zmes popučíme vidličkou, aby sa zjednotila. V prípade záujmu ju môžete dosoliť podľa chuti. Hotovú nátierku navrstvíme na pečivo a podávame.

lososovo syrová nátierka

2. Vianočná kapustnica s hubami

Opäť jedlo plné vitamínov. Robíte na Vianoce kapustnicu aj vy alebo robíte klasický vývar? Ak patríte k tým, ktorí si nevedia predstaviť vianočnú večeru bez kapustnice, potom vyskúšajte tento recept.

Na prípravu budeme potrebovať:

  • 3 lyžice olivového oleja
  • 1 menšiu cibuľu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 400 g kyslej kapusty
  • sušené hríby podľa chuti
  • 10 bobkových listov
  • 2 lyžičky drvenej rasce
  • celé čierne korenie
  • morskú/himalájsku soľ
  • 50 g kvalitného masla
  • Kvalitnú klobásu (ak robíte mäsovú verziu)

Návod na prípravu je veľmi jednoduchý: Na olivovom oleji osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľku dozlatista. Pridáme k nej cesnak a kyslú kapustu. (Ak je príliš kyslá, môžete ju predtým prevariť, prípadne premyť vodou). Keď kapusta pustí šťavu, pridáme sušené hríby. Kapustu zalejeme vodou, množstvo vody je individuálne, podľa toho či máme radi skôr hustú kapustnicu alebo naopak redšiu. Pridáme bobkové listy a dochutíme rascou, čiernym korením a soľou podľa chuti. Po cca 30 minútach varenia môžeme do kapustnice pridať klobásu, aby sa prevarila, ale nerozvarila. Úplne na záver pridáme do hrnca maslo a po jeho roztopení, kapustnicu odstavíme. Maslo v kapustnici zjemní chuť. Do kapustnice môžete hodiť aj pár zemiakov, alebo ich podávať ako prílohu. V takom prípade uvaríme zemiaky v šupke v osobitnom hrnci a po vychladnutí ich očistíme.

kapustnica

3. Vianočný kapor so zemiakovým šalátom

Mnohí si myslia, že práve tento druh jedla sa nedá pripraviť aj vo fit verzii. Samozrejme aj zemiakový šalát vieme urobiť vo verzii fit, prípadne aj vo verzii pre vegánov.

Na kapra budeme potrebovať:

  • 300 g kapra
  • 3 PL oleja z hroznových jadier Borges
  • 1/2 ČL soli
  • 1/2 ČL rozmarínu (čerstvý/sušený)
  • 1/4 ČL mletého čierneho korenia

Ingrediencie na zemiakový šalát:

  • 2kg zemiaky
  • 10ks kyslé uhorky
  • 2 PL horčica
  • 500g zaváraný hrášok, mrkva a kukurica
  • 300g biely grécky jogurt (0, 2 alebo 10% tuku)
  • 3 vajcia
  • 1 cibuľa
  • soľ
  • mleté čierne korenie

Návod na prípravu: V hlbokej panvici alebo vo woku si rozohrejeme olej z hroznových jadier. Následne na panvicu pridáme na filety nakrájaného kapra, ktorého osolíme a okoreníme. Kapra vyprážame približne 4 minúty z každej strany, dokým sa poriadne neprepečie. Šalát podávame za studena, a preto ho vieme pripraviť aj o deň skôr, aby prešiel všetkými chuťami. Zemiaky si uvaríme vo vode v šupke (zhruba 30 minút). Vajcia uvaríme natvrdo. Cibuľu si zľahka opražíme na panvici. Keď sú zemiaky uvarené, necháme ich vychladnúť a následne ich ošúpeme. Pokrájame ich nadrobno a dáme do väčšieho hrnca. Pridáme nakrájané vajíčka natvrdo, uhorky, cibuľu, zaváraný hrášok, mrkvu a kukuricu (bez vody) a zamiešame. Následne do šalátu pridáme grécky jogurt, lyžicu horčice soľ a korenie. Poriadne zamiešame a ochutnáme. Ak treba, dosolíme, dokoreníme alebo pridáme ešte horčicu.

kapor

4. Proteínové fitness medovníky bez múky

Neoddeliteľnou súčasťou vianočného pečenia sú určite aj medovníčky, ktoré si viete urobiť aj bez múky a ktoré napriek tomu budú veľmi lahodné a chutné.

Na prípravu fit medovníčkov budeme potrebovať:

  • 140g mandľovej múky (alebo najemno rozmixovaných/pomletých mandlí)
  • 140g proteínového prášku – bez príchute alebo vanilkový (môžete nahradiť ďalšími 140g mandľovej múky)
  • 2 vaječné bielky
  • 50ml roztopeného kokosového oleja
  • 3 PL medu
  • 80g sušených datlí (alebo hrozienok)
  • 2 PL perníkového korenia
  • 1/2 ČL prášku do pečiva alebo sódy bikarbóny

Návod na prípravu: V mixéri si spolu poriadne rozmixujeme mandľovú múku, proteínový prášok, datle (alebo hrozienka), prášok do pečiva a perníkové korenie. Keď je hmota celistvá, pridáme do nej všetky ostatné suroviny a opäť poriadne rozmixujeme. Z hmoty vznikne jemné cesto. Cesto vložíme medzi dva hárky papiera na pečenie a vyvaľkáme do požadovanej hrúbky – čím tenšie cesto vyvaľkáte, tým chrumkavejšie medovníky vzniknú a čím bude hrubšie, tým budú medovníčky mäkšie. Vyvaľkané cesto vložíme na 20 minút do mrazničky alebo na 2 hodiny do chladničky. Následne z cesta vykrojíme medovníčky, ktoré uložíme na plech vystlatý papierom na pečenie a pečieme (s použitím proteínu) 15-20 minút na 150 stupňoch alebo (bez použitia proteínu) 20-25 minút na 150 stupňoch do zlatista. Počas pečenia ale dávajte pozor, aby sa nespálili. Ak už začínajú hnednúť, vyberte ich. Po vychladnutí ich môžeme ozdobiť.

fit medovnícky

Ak pripravujete úplne iné jedlá, potom stačí, ak namiesto klasickej múky pridáte špaldovú, prípadne mandľovú. Na osladenie použite namiesto klasického cukru med. Na zahustenie polievok vyskúšajte namiesto múčnej zápražky, zahustiť zemiakom a na dochutenie šalátov použite skôr biely jogurt, namiesto majonézy. Všetky tieto recepty tak urobíte jednoducho fit.