4 porcie

Čas prípravy : 50 minút

Náročnosť: Nízka

Ingrediencie

  • Slnečnicový olej
  • 8 veľkých vysokokvalitných klobás
  • 4 vetvičky čerstvého rozmarínu
  • 2 veľké červené cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 kocky neosoleného masla
  • 6 PL balzamikového octu
  • 1 zarovnaná PL vegety alebo 1 kocka organického zeleninového bujónu

Liate cesto

  • 285 ml polotučného mlieka
  • 115 g hladkej múky
  • 3 veľké vajcia z voľného chovu/výbehu

Postup:    

  1. Zmiešajte všetky ingrediencie na cesto, posoľte štipkou soli a odložte nabok. Je dobré, keď je cesto nadýchané, takže je dôležité mať dostatočné veľký plech – čím tenší, tým lepšie – olej sa musí poriadne zohriať.
  2. Plech vymastite hrubšou vrstvou slnečnicového oleja (okrúhly plech s priemerom 20cm), vložte ho do stredu rúry a zapnite ju na najvyššiu teplotu. (teplovzdušná 200 °C / elektrická 220 °C. Vložte pod pekáč väčšiu tácku, ktorá zachytí akýkoľvek olej, ktorý počas varenia vytečie z plechu.
  3. Keď je olej dobre rozohriaty, pridajte klobásy – sledujte ich a pečte ich, pokiaľ nebudú mierne zlatisté.
  4. Následne vyberte opatrne z rúry plech a cesto vylejte na klobásy. Do cesta pridajte zopár vetvičiek rozmarínu.
  5. Cesto môže bublať či dokonca prskať, takže opatrne vložte plech späť do rúry a zavrite dvierka. Nakoľko sa môže takýto typ cesta pri pečení nafúknuť, neotvárajte rúru najmenej 20 minút. Plech z rúry vyberte až keď bude cesto chrumkavé a do zlatista upečené.
  6. Na cibuľovú omáčku olúpte a nakrájajte cibuľu a cesnak na jemné prúžky. Opražíte ich na masle na jemnom plameni približne 5 minúť a varíme dosladka a dosklovita. Ak chcete, môžete pridať trochu tymiánu či rozmarínu. Pridajte balzamikový ocot a nechajte omáčku zredukovať.
  7. V tomto momente si môžete uľahčiť prácu a  pridať vegetu alebo bujón. Dnes kúpite kvalitný bujón či vegetu bez chemických prísad hocikde v supermarkete. Pridajte ho spolu s trochou vody. Nechajte variť a tak sa vám podarí naozaj chutná cibuľová omáčka.
  8. Podávajte so zapekaným hovädzím mäsom v cestíčku, šťuchanými zemiakmi, zeleninou a pečenou fazuľou. Ak máte výčitky svedomia, si dajte k tomu zelený šalát!