4 porcie
Čas prípravy : 50 minút
Náročnosť: Nízka
Ingrediencie
- Slnečnicový olej
- 8 veľkých vysokokvalitných klobás
- 4 vetvičky čerstvého rozmarínu
- 2 veľké červené cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 kocky neosoleného masla
- 6 PL balzamikového octu
- 1 zarovnaná PL vegety alebo 1 kocka organického zeleninového bujónu
Liate cesto
- 285 ml polotučného mlieka
- 115 g hladkej múky
- 3 veľké vajcia z voľného chovu/výbehu
Postup:
- Zmiešajte všetky ingrediencie na cesto, posoľte štipkou soli a odložte nabok. Je dobré, keď je cesto nadýchané, takže je dôležité mať dostatočné veľký plech – čím tenší, tým lepšie – olej sa musí poriadne zohriať.
- Plech vymastite hrubšou vrstvou slnečnicového oleja (okrúhly plech s priemerom 20cm), vložte ho do stredu rúry a zapnite ju na najvyššiu teplotu. (teplovzdušná 200 °C / elektrická 220 °C. Vložte pod pekáč väčšiu tácku, ktorá zachytí akýkoľvek olej, ktorý počas varenia vytečie z plechu.
- Keď je olej dobre rozohriaty, pridajte klobásy – sledujte ich a pečte ich, pokiaľ nebudú mierne zlatisté.
- Následne vyberte opatrne z rúry plech a cesto vylejte na klobásy. Do cesta pridajte zopár vetvičiek rozmarínu.
- Cesto môže bublať či dokonca prskať, takže opatrne vložte plech späť do rúry a zavrite dvierka. Nakoľko sa môže takýto typ cesta pri pečení nafúknuť, neotvárajte rúru najmenej 20 minút. Plech z rúry vyberte až keď bude cesto chrumkavé a do zlatista upečené.
- Na cibuľovú omáčku olúpte a nakrájajte cibuľu a cesnak na jemné prúžky. Opražíte ich na masle na jemnom plameni približne 5 minúť a varíme dosladka a dosklovita. Ak chcete, môžete pridať trochu tymiánu či rozmarínu. Pridajte balzamikový ocot a nechajte omáčku zredukovať.
- V tomto momente si môžete uľahčiť prácu a pridať vegetu alebo bujón. Dnes kúpite kvalitný bujón či vegetu bez chemických prísad hocikde v supermarkete. Pridajte ho spolu s trochou vody. Nechajte variť a tak sa vám podarí naozaj chutná cibuľová omáčka.
- Podávajte so zapekaným hovädzím mäsom v cestíčku, šťuchanými zemiakmi, zeleninou a pečenou fazuľou. Ak máte výčitky svedomia, si dajte k tomu zelený šalát!